Illegális hulladék felszámolása Keszthelyen

Projekt címe: Illegális hulladéklerakás felszámolása a keszthelyi 021/73 hrsz területen

IH2011/9

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület 2011 elvállalta, hogy megszervezi a 021/73 hrsz felhalmozódott illegálisan elhelyezett hulladék elszállítását. A területen már évek óta raktak le különböző fajtájú hulladékokat, amit időnként ismeretlenek felgyújtottak. Az ott élők megóvása érdekében a tűzoltóság az oltást követően nagy mennyiségű földet húzott a „hulladékdombokra”, amelyen dús vegetáció nőtt ki az idő múlásával.

A támogatási döntést követően az egyesület egy aktuális hulladékmennyiség felmérést kért a Geo-Balaton Bt-től, annak érdekében, hogy árajánlatot tudjon bekérni vállalkozásoktól a munka elvégzésére. A Geo-Balaton Bt a 4 db dombot és a körülötte lévő hulladékokat 468 m3 –re becsülte. Ez alapján küldtük ki az ajánlati felhívásunkat 3 cégnek. A beérkezett árajánlatok alapján Luczó László vállalkozóval kötöttünk vállalkozási szerződést.

A munkálatok augusztus 13-án kezdődtek meg a növényzet elhordásával. Másnap érkezett meg a teherautó a nagy zsákokkal. A zsákokba szelektíven gyűjtötték a különböző hulladékfajtákat, amely nagymennyiségben tartalmazott textilt, gumit, műanyagot és üveget. A munkálatokban részt vettek a helyi cigány lakosok és a Barcsi Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei is. Első fázisban a túlburjánzott növényzetet vágták ki, majd a hulladék dombok körüli „szemetet” szállították el, ezután a dombokon lévő hulladékot vitték lerakóba. A következő lépés a földdel borított dombok megbontása, a hulladék és a föld szétválasztása. A hulladék összegyűjtése során ún. „durva” szelektív gyűjtéssel dolgoztak az önkéntesek és a cég alkalmazottjai. A hulladékot a vállalkozó telephelyére szállították, ahol hatékonyan szétválogatták, konténerekbe rakodták és onnan került tovább a Zööd Hulladékgazdálkodási Kft lerakójába 66 db 5 m3-es konténer összesen 330 m3 kommunális hulladék. A vállalkozó tájékoztatása szerint az utolsó 3 konténert a telephelyről egy későbbi időpontban szállították el a Zööd Kft. munkatársai. A többi közel 11 tonna hulladék újrahasznosítás előkészítésére le lett adva Imre Máriának, aki a hulladékot kezelés után a Biomark 2000 Kft-nek felhasználásra továbbadta. A hulladék a tűzoltók által ráhordott közel 130 m3 földdel volt összekeverve, ez a területen maradt és mára zöld gyep látható a helyszínen. Veszélyes hulladék nem volt a területen, rendkívüli intézkedést nem kellett végeznünk.

A munkálatokban részt vettek a cég alkalmazottjain kívül a Barcsi Környezetvédelmi Egyesület önkéntesei 3-6 fő, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület tagjai 6 fő és a helyi cigány lakosok 2-3 fővel. A hulladék összegyűjtése után a projekt zárásaként 6 db őshonos gyümölcsfát ültetünk el.

 

 

A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósult meg.