Európai kisvárosok fenntarthatósági törekvéseinek megismerése Keszthelyen

 

NCA-NK-11/A-1100

 

A program 2011. augusztus 25-én csütörtök este kezdődött a vendégek megérkezésével. Az előzetes tervek szerint 6 fő érkezett Hollandiából, 2 fő Székelyudvarhelyről és 2 fő a németországi Boppardból. A szálláshely elfoglalása után kötetlen beszélgetés volt

 

Másnap augusztus 26-án a konferencia délelőtt 9-től 13 óráig tartott a keszthelyi Polgármesteri Hivatal dísztermében. 50 főt hívtunk meg a rendezvényre, amelyen három előadás hangzott el. Boppardból érkező szakember a városi energiafogyasztás komplex módon történő csökkentése, megújuló energiák témakörében tartott előadást, amelyet német tolmács fordított magyar nyelvre. A hollandok témája a létrehozott fenntarthatósági munkacsoport működése, eredményei. Korábban ezekről tervekről számoltak. A székelyudvarhelyiek végül nem tartottak előadást. A házigazda keszthelyiek a helyben megtett környezetvédelmi intézkedéseket és a jövőbeli fejlesztési terveket osztották meg a hallgatósággal. Délután természetjárás a nagy hőség miatt a Tapolcai-tavasbarlanghoz. Tapolcára különjáratú busszal mentünk.

 

 

Augusztus 27-én városszemle Keszthely nevezetesebb pontjain. A szemlén a hollandok és a keszthelyiek egy része kerékpárral vett részt, ezért biciklit béreltünk. Az előző nap elhangzottak megmutatása. Látogatást tettünk a keszthelyi hulladékkezelő telephelyére (KETÉH), ahol szelektíven gyűjtik a hulladékot, egy átrakó üzemel és egy komposzttelep, amelyről az országban elsőként értékesíthető is a jó minőségű komposzt. Ezután megtekintettük a DRV szennyvíztelepét és a város hőközpontját. A szemle keretében elültettünk egy konténeres fát a városban, jelképezve ezzel a környezetvédelem iránti elkötelezettségünket. Délután volt egy műhelymunka a Balaton Színház Básti termében, ahol egy tanácskozás keretében az elmúlt másfél nap során összegyűjtött információk alapján ajánlásokat tettünk. A műhelymunka után busszal látogatást tettünk Balatonszentgyörgyön a szürke marha csordánál és a fenékpusztai madármenhelyen. Hazautazás augusztus 28-án vasárnap reggel.

 

 

A projekt eredményeként elkészíttetünk meghívókat, valamint egy 8 oldalas A/5 méretű kiadványt is kiadunk (150 példányszámban) Fenntartható Város II. címmel, amelyben az elhangzottakat foglaljuk össze az érdeklődőknek. A kiadvány megjelent angol és német nyelven is partnereink számára.

 

A projekt a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.