Zöld suliudvarok avagy csemetekertek Keszthelyen

   
   
   

Zöld suliudvarok a jövő "palántáinak" tervezésében, avagy csemetekertek Keszthelyen a mai csemetékkel

PTKF/643/2017

 

A Zöld Forrás 2017 pályázatunk megvalósítását a keszthelyi iskoláknak szóló felhívás megjelentetésével kezdtük. Az oktatási intézményekhez eljuttatott levél mellett a helyi sajtóban is megjelent felhívásunk, amelyben a diákokat felkértük, tervezzék meg, hogy mivel szeretnék „zöldíteni”, otthonosabbá tenni iskolájuk udvarát.(melléklet) Felhívásunkra hat iskola jelentkezett, akiket meghívtunk a projektindító előadásra, melyet Vincze Tamás kertészmérnök tartott a Fejér György Városi Könyvtárban. A jelentkezők olyan örömmel fogadták felhívásunkat, hogy úgy döntöttünk, hogy a pályázatban vállalt 3 iskolaudvar helyett megpróbáljuk mind a 6 iskola részvételét megoldani.

Még az ősz folyamán mind a hat iskolában elkészült 1-1 ágyáskeret, amelybe földet az alsópáhoki tőzegtelepről kaptunk, támogatásként. A föld mennyisége annyi volt, hogy csak két fordulóval tudta az egyesületünk által felkért fuvaros elszállítani. Mind a hat ágyáskeret megtelt földdel, amikhez elvetni való tölgy makkokat és fenyőmagokat adtunk. Az Egry József Általános iskola épülete mögött a faültetést is megkezdtük.

Az iskolaudvarok tervei – a diákok tervei - január végére készültek el. A tervekben szereplő munkákat tavasszal, több hónap alatt valósítottuk meg, közösen az adott intézmény diákjaival, tanáraival.

 

Csány-Szendrey ÁMK:

 

A tervet Besze Dániel, Csomós Katinka, Fábián Maja, Fehér-Kun Flóra és Nagy Lilla II. osztályos tanulók készítették, melyben fűzfakunyhót, virágágyást, rovarhotelt, cserje-labirintust kértek. Ez utóbbi kivételével (túl sok hely kellett volna hozzá) a kéréseket közösen megvalósítottuk. Két fűzfakunyhó épült, melyek azóta szépen kizöldelltek. A kunyhókba padok kerültek, amikhez az Erdészettől vásároltunk tölgy rönköket, erre szegeztük a gyalult deszkákat. A gyerekek a szünetekben nagy örömmel üldögélnek a kunyhókban. A rovarhotelt raklapokból állítottuk össze, várjuk a rovarok betelepedését. A tetején egy mini zöldtetőt alakítottunk ki, elmagyaráztuk a gyerekeknek ennek a megoldásnak a környezetvédelmi hasznosságát. A virágágyás kialakításában és az előbbiekben is vidáman, lelkesen dolgoztak velünk a gyerekek

 

Egry József Általános Iskola:

 

A terv Adorján Kristóf munkája, melyben a magas ágyásba kerti veteményeket, fűszernövényeket rajzolt, az iskola udvarára pedig faültetést. Mindkét kívánság teljesült, a magas ágyásba (ahol sajnos elég kevés elvetett mag kelt ki) fűszernövényeket vásároltunk, a kosárlabda pálya melletti zöld sávban 8 db fát (3 dió. 3 gyertyán, 2 zöld juhar) ültettünk el, többek között a II. osztályos gyerekek lelkes segítségével. A fák azóta szépen megeredtek, megnőve árnyékot adnak majd a sportoló gyerekeknek.

 

Életfa Általános Iskola:

 

A terv készítője Lakatos Lehel diák. Fákat, bokrot, levendula és hagyma ágyást tervezett, valamint egy halastavat. Ez utóbbit az iskola igazgatója balesetveszélyre gondolva nem engedélyezte, a hagyma helyett pedig inkább rózsákat kértek. Így az udvarba 1 diófa, 1 díszalma fa, két orgona, 20 tő rózsa és 20 tő levendula került. Mivel az épület másik szárnyában óvoda is működik, remélhető, hogy a nyári öntözés sem marad el.

 

Premontrei Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

A tervet Szakál Meltta, Török Adrienn és Bokor Laura diákok rajzolták.  Elképzelésük tanárnőjükkel együtt az volt, hogy az őszi-tavaszi időszakban az udvaron tarthassanak meg egy-egy tanórát és ehhez árnyékot adó kiülő helyet terveztek borostyánnal befuttatva.

Az iskola egy védett műemlék barokk volt rendházban működik. Zárt udvara régészeti terület, hiszen az egykori rendház lakói temetőnek használták. Ezért olyan megoldást kellett keresnünk, ami a földfelszínt nem bolygatja meg. A 2 db három méter széles „sátor” tartószerkezetét 10x10 cm huzaltávolságú betonacél háló biztosítja, amire zöld műanyaggal bevont kerítésháló került, részben biztonsági okokból (a betonacél sérüléseket okozhatna) részben azért, hogy jóval kisebb huzaltávolsága miatt a növények tudjanak kapaszkodni. A betonacélt kétoldalt megfelelő méretű faláda oldalához rögzítettük. A láda súlya a benne lévő földdel együtt szétcsúszás ellen biztosítja a sátrat. A ládába ültettük a borostyán palántákat. amik hamarosan zöld leveleikkel fogják befedni az íveket. Ülőalkalmatosságként 20 db tölgyfa rönköt szállíttattunk az iskolába, melyre a gyerekek fognak ülőpárnákat varrni.

 

Vajda János Gimnázium

 

Az intézménynek sajnos elég kicsi az udvara és focipályaként használják. Szabolcs Marcell diák terve alapján igyekeztünk megoldani a kerítés növényekkel történő befuttatását. Ez csak műanyag ládákba ültetett növénnyel, a tanárok kívánsága szerint lonccal történhetett. Itt viszont szépen kikeltek a magas ágyásba vetett tölgyfácskák. A bejárat melletti keskeny zöld sávba pedig cserjéket ültettünk.

 

Zöldmező utcai Általános iskola

 

Az intézménybe zömmel hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő, vagy születésüktől fogva különleges bánásmódot igénylő gyerekek járnak. A Bogdán Vanessza 5. osztályos diáktól kapott rajz egy barátságos iskolaudvart mutat, amiért a valóságban is sokat tesznek tanáraik. Az Igazgatónővel konzultálva olyan kívánság fogalmazódott meg, hogy az iskola udvarán lévő szalonnasütő hely két oldalára készítsünk 1-1 fűzfakunyhót padokkal, és kapjon az iskola fákat. A diákokkal és tanáraikkal közösen elültettünk 2 virágos kőris és egy gömbjuhar facsemetét és megépítettük a fűzfakunyhókat, elkészítettük a padokat. A diákok itt is szívesen segítettek, és örültek a megépült kunyhóknak.

 

 

Az iskolaudvarokban végzett munkákkal párhuzamosan elkészült a második 6 magas ágyás is, három az Erzsébet ligetben, kettő a Balatoni Múzeum kertjében és egy db egy többlakásos társasház zöldterületén. Mindegyikbe tölgy csemeték kerültek, részben a ligetből a Nagy Tölgyfa alól, részben kikeltek a kora tavasszal elvetett makkok. A sok-sok tölgy csemetét gondozzuk és felnövekedésük után a város közterületeit fogják díszíteni.

 

Pályázatunk zárásaként ismét a Városi Könyvtárba hívtuk az iskolákat, diákokat és a szaktanárokat, ahol fotókiállításon mutattuk be a hat iskolában végzett munka eredményeit, valamint a magas ágyásokban cseperedő növényeket. Egyesületünk tagja, Németh Richárd a köszöntő szavak után bemutatta a közös munka gyümölcseit, minden iskola megismerhette a többi intézményben történt fejlesztéseket. Ezután minden résztvevő iskola megkapta az erről készült kiadványt (letölthető innen), valamint jutalomként Péczeli Margit képzőművész erre az alkalomra készített gyönyörű rézkarcát is. A zárórendezvény hivatalos befejezése után még sokáig folyt a beszélgetés egyesületünk tagjai és a közös munka révén barátainkká váló diákok, tanárok között.

A Keszthelyi Televízió által készített riport az alábbi linken érhető el.

http://tvkeszthely.hu/hirek/8799/fiatalok-a-kornyezetvedelemert/

 

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás 2017 pályázat támogatásával valósult meg.